Ostrava 2019

  • 4. března 2019 / napsal(a) Epocha
Ohlédnutí za Ostravským knižním veletrhem

2.-3. března jsme se zúčastnili ostravského knižní veletrhu. Nebylo to poprvé a zhruba jsme věděli, na co se připravit. Do statutárního města Moravskoslezského kraje jsme se těšili. Knížek jsme zabalili dostatek a ubytování zamluvili blízko areálu Černá louka. Cestu nám zpříjemnila nehoda na trati, ale kyvadlovou dopravou jsme stihli dorazit včas, abychom jen tak tak připravili stánek.

První březnový den nás přivítal, déšť a zima. To nám ale náladu nezkazilo a my mohli velkolepě a včas sejmout prostěradla ze stolů s naší produkcí. Její základ tvořila historie, beletrie a literatura faktu. Nechyběly memoáry, humor, Radim Uzel a mnoho dalšího. Pravou část obsadily sci-fi a fantasy tituly. Zájem kolemjdoucích ale vzbudily i naše slevové bedny. Knihy za 30,- a 50,- Kč způsobily shluky lačných čtenářů a tyto pak přitahovali další a další zvědavé návštěvníky veletrhu.

Prodeje byly během všech tří dnů úměrné počtu návštěvníků. Ve výsledku můžeme říci, že se nejlépe dařilo sci-fi a fantasy titulům. Bestsellerem se stala nejnovější kniha Kristýny Sňegoňové Krev pro rusalku, což bylo dost možná podpořeno autorčinou účastí. Zájemci o podpis si jí ale museli v prostorách veletrhu sami najít. Povzbudili jsme je informací, že je nepřeslechnutelná. Dařilo se také sérii Spad Franty Kotlety a Oskaru Fuchsovi. Tito tři společně podpořili své knihy i improvizovanou besedou. Z literatury faktu ovládl prodeje Viktorín Šulc s třetím dílem Panoptika nazvaným Monstru podoben. Zdá se, že na tuto měsíc „starou“ novinku jeho příznivci čekali a v Ostravě nekompromisně zaútočili. Z historických knih můžeme zmínit úspěch Kyselých těšínských jablíček. Druhé vydání tohoto úspěšného titulu nenechalo tamější čtenáře lhostejnými.

Při balení stánku jsme byli navštíveni organizátory a pozváni na další ročník. Účast jsme předběžně přislíbili. Proto, pokud vše dobře dopadne, můžeme se zde setkat zase příští rok. Těšit se tak můžete na další várku zajímavých novinek, na nichž každý den usilovně pracujeme.

-JD-



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.