Nejlepší knihy do karantény podle Oskara Fuchse

  • 31. března 2020 / napsal(a) Epocha
Kdy lépe si doplnit a přečíst knihovničku, než teď? Po Kristýně Sněgoňové jsme oslovili Oskara Fuchse, aby pro vás připravil výběr knih, s nimiž „koronténu“ hravě zvládnete – a ještě se přitom něco naučíte!

„Pod svícnem bývá největší tma. Jak dobře sedí toto rčení na úkryt mužů, kteří spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha! Bezradné gestapo a SD nemá výsledky, šílí, a jejich brutalita se proto stupňuje. Zuří i K. H. Frank. A v době nejvyššího zoufalství německých bezpečnostních složek přišla... zrada. Sedmihodinový boj v kryptě je velmi známý, ale co se dělo předtím? Na co mysleli parašutisté, když byli zavření celých dvacet jedna dní v podzemí? Na to se snaží odpovědět právě Deníky z krypty od Jany Raily Hlavsové. Na základě dostupných historických faktů dopisů a deníku se před vámi otevře rekonstrukce myšlenek lidi, kteří se ocitli v centru dění a ovlivnili chod nejen českých dějin.

Druhá z knih, kterou jsem vybral, se zabývá hrozivým slovem genocida. Arménská genocida je zřejmě první podrobně zaznamenanou událostí tohoto druhu a kniha Marka Jandáka vede čtenáře od prvotních příčin, přes samotné vykonání tohoto aktu, až po jeho následky. Ucelený pohled na tyto skutečnosti tu dlouho chyběl, Marek Jandák ale napsal knihu, která postihuje toto téma komplexně, opírá se o dobové dokumenty a výpovědi přeživších, zprostředkovává tak čtenáři pohled na kontroverzní část dějin, které jsou dodnes v určitých oblastech vykládány vládnoucím režimem jinak, než jak je vidí zbytek světa, a diskuze o nich je nežádoucí.

Třetí knihou do karantény je pak za mě Politický proces s Miladou Horákovou. Silně medializovaný politický proces byl zlomovým okamžikem našich dějin ve vícero rovinách a v mnohém naznačil, jakým směrem se bude tehdejší Československo následující roky a desetiletí ubírat. Karel Kaplan rozebírá tuto vykonstruovanou kauzu hlídanou sovětskými poradci od začátku až do hořkého konce. Autorem dohledané dokumenty umožnily poskytnout ucelený obraz k tomuto tématu, kolem nějž stále ještě často vzplanou vášně. Hutné, ale velmi zajímavé čtení.“

Nesmíme zapomenout také zmínit Oskarovu vlastní tvorbu – trojici knih Frost, Hitokiri a horkou novinku Leichenberg.

Svižná prvotina Frost vypráví příběh válečného mága Zikmunda Frosta, který miluje ženské a práci pro Organizaci, při zdánlivě rutinní práci musí ale čelit nečekanému podrazu. Čtení téhle akční jízdy plné střílení, magie a krásných žen vám příjemně uteče.

Pokud máte rádi démony a oživlé nemrtvé, pak vás určitě bude bavit i Oskarova druhá kniha, Hitokiri. V ní je hlavní hrdina Michael Lindner až po krk v potížích, protože otevřel kletbou chráněný hrob slovenského velmože a po krku mu najednou jdou čarodějové, nájemní zabijáci i antimagická sekce.

Trojlístek knih pak uzavírá Leichenberg, nejnovější akční kousek, který dorazil z tiskárny před měsícem. Gabriel Leichenberg je pašerák, pytlák a poslední přeživší z nechvalně známé XIII. Pěší. Po občanské válce se vrací domů a jeho jediným cílem je pomsta.

Všechny Oskarovy knihy najdete v našem e-shopu.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.