O knihách, novinkách, inspiraci a také volném čase si s námi popovídal nás autor Roman Bureš.

Roman Bureš patří mezi nejzajímavější autory české fantastiky. I když ho na veřejnosti moc nepotkáte, jeho předchozí kniha Inferium posbírala mezi čtenáři i recenzenty velmi pozitivní hodnocení, a dokonce byla oceněna jako nejlepší česká fantasy roku 2019 v anketě Kniha roku Sardenu. Nejnovější kniha Říše vás zavede do temného alternativního světa, kde Hitler druhou světovou válku neprohrál. O tom, co ho k napsání knihy přivedlo, ale také tom, co dělá Roman Bureš ve volném čase jsme si s ním popovídali u nás v redakci. 

Říše je vaše již osmá kniha a hrajete si v ní s alternativní historií. Jak byste ji čtenářům přiblížil?

V podstatě jsou to dvě provázané novely. Každá obstojí samostatně, ale jako celek jsou mnohem hutnější. První je barevnější a fantastičtější; víc se v ní bojuje, umírá a láme osud světa. Druhá je komornější a temnější, prakticky bez fantastických prvků; pokud možno věrně jsem se v ní snažil zobrazit osud Čechů, který plánovali nacisté.

Novinka Říše od Romana Bureše Kniha je po předchozím Inferiu poměrně depresivní čtení. Co Vás přivedlo k myšlence na knihu s tímto tématem? 

Dávná poznámka kamaráda, se kterým jsem kdysi pracoval. Je to hodný kluk, ale v historii trochu tápe. Tenkrát pronesl, že to vlastně Hitler nemyslel špatně. Trochu jsme kvůli tomu na sebe řvali. A když jsme se zase udobřili, slíbil jsem, že mu v knize ukážu, jak to doopravdy Hitler myslel...

Máte v knize nějakou oblíbenou scénu, o kterou se můžete podělit?

Poslední větu, kdy se kruh uzavře.

Kromě druhé světové války je vaší oblíbenou historickou epochou také antika. Čím vás tato doba přitahuje? 

Každým aspektem. Byl to první pořádný vrchol našeho snažení, po kterém následoval sešup, z něhož jsme se začali hrabat až o dvanáct století později. U nás frčí ze zjevného důvodu středověk, ale Karlova Svatá říše římská byla oproti Římu z druhého století smradlavá zaostalá díra. Patrioti prominou... 

Inferium i Říši zakoupíte v našem e-shopu.Ve volném čase se věnujete charitě. Přiblížíte nám, o co se jedná? 

Máme malý spolek na pomoc opuštěným zvířatům. Zaměřujeme se zejména na likvidaci kočičích kolonií. To znamená kastraci dospělých koček, léčbu koťat (90 % z nich zemře opravdu hnusnou smrtí) a jejich následné umístění do nových domovů. Pod názvem Zachraň zvíře ZS nás najdete na FB. Máme tam i číslo transparentního účtu, kdyby chtěl někdo přispět nějakou tou kačkou. Vlastně to má paralelu s mým psaním – čím víc poznávám lidskou bezohlednost, tím temnější knihy píšu.

Co dalšího chystáte? 

Planetu idiotů – knihu o konci světa. A zase to nebude žádná legrace...

Co byste vzkázal čtenářům, kteří se těší na výpravu do Říše?  

Aby byli rádi za to, co mají. Protože nescházelo moc a mohlo být mnohem, ale mnohem hůř.

Chtěli byste mít doma knihy Romana Bureše s jeho podpisem? Od 16. do 30. května si o ně můžte zasoutěžit na našem Instagramu! 

Inferium i Říši zakoupíte v našem e-shopu.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.