Madla Pospíšilová Karasová připravila novou knihu Kronika rodu Příšeráků, která pojednává o zábavné cestě čerstvých rodičů.

Kniha Kronika rodu Příšeráků popisuje, jak se ti změnil život po narození dítěte. Jak bys ji čtenářům představila?

Jako návod k použití. Myslím, že narození dítěte je pro každou rodinu takové malé zemětřesení, na které je třeba se poměrně důkladně připravit. Dostudovat, vymalovat byt, umýt se a tak.

IMG_0174Tvůj syn nakreslil ke knize ilustrace. Jaké to bylo tvořit společně s ním?

Ilustrace vznikly až mnohem později. Když jsem měla rukopis hotový a ukázky občas uveřejňovala na sociálních sítích, až mě překvapilo, jaký to mělo ohlas. Najednou se mě nejen kamarádky, ale i známí neustále vyptávali, kdy už to vyjde. A já si řekla, že příjemnou protiváhou k mnohdy dost sarkastickému textu by byly právě naivní dětské ilustrace. A tak jsem syna poprosila, aby jich pár namaloval. Kreslit ho baví, fantazii má velikou, takže stačilo jen nastínit, co potřebuji a junior se už činil sám.

Co tvá rodina říká na to, že jsi odtajnila vaše tajemství?

Naše rodina žádná tajemství nemá. Všechny kostlivce vystavujeme pěkně na očích. Kecám. Manžel je naštěstí stejně cynická obluda jako já, takže tam to bylo v pořádku. Trošku se bojím, jak bude reagovat zbytek rodiny, který knížku ještě nečetl, ale snad mě neukamenují. Už si za ta léta mohli zvyknout, že jsem děsná kecka.

Jak jsme se dočetli v tvojí knize, výchova dětí umí být pěkná divočina, i když místy dost zábavná. Co bys poradila začínajícím rodičům, aby to přežili ve zdraví?

Určitě si nejdřív přečíst Příšeráky, aby věděli, co je čeká, a pak se vyspat. A pořádně. Protože děti a spánek se vylučují.

IMG_0047Psaní s dětmi není vůbec snadné. Máš nějaké perličky z tvorby, psala jsi třeba po nocích, nebo když děti spaly?

Kroniku rodu Příšeráků jsem psala, když jsem byla s oběma dětmi současně v lázních na léčebném pobytu. Takže v mém případě to byl asi únik do jiného světa, když jsem večer konečně uspala děti a pak se nořila do vzpomínek.

Tvá kniha končí trochu otevřeně, můžeme se těšit na pokračování Příšeráků?

Samozřejmě! Náš benjamínek mě už nyní dost halasně připomíná, kdy už budu konečně psát i knihu o něm. Čtenáři se tedy mohou těšit na takový nekonečný příběh. Jen se bojím, aby s nastupující pubertou kluků nešlo spíše o horor.

Co dalšího kromě Příšeráků ještě chystáš?

V hlavě je toho strašně moc. Jenže s momentální rotační a distanční výukou je času opravdu pomálu. V šuplíku teď mám různorodé povídky temnějšího kalibru, se zaměřením od válečné povídky po sci-fi, psychothriller až po hororové kousky. A momentálně píšu strašidelný příběh o klukovi, který se ztratí v lesích a pronásleduje ho příšera z pradávných časů. No a také mám rozpracovaný první román. O lásce, vraždě a kanibalismu. Prostě takový klasický román o vztazích.

Knihu Kronika rodu Příšeráků pořídíte na našem e-shopu. 



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.