Vesmírné koráby, kosmická monstra, sliční hrdinové a drsné hrdinky a také hromada sexu. Nová sbírka Krásky a vetřelci vás zavede do zlatého věku sci-fi...

Sbírka Krásky a vetřelci spojila řadu autorů fantastiky v Česku i na Slovensku, kteří čtenáře společně zavádějí mezi krasavice ve skafandrech a mimozemské šmejdy. S některými autory jednotlivých povídek pro vás máme velký souhrnný rozhovor.

ROMAN BUREŠ

Jak bys představil čtenářům svou povídku?

Lidé tráví většinu života ve virtuálních sítích a v reálném světě se téměř nesetkávají. Neffi však patří k té nešťastné menšině, která stále ještě touží po opravdovém tělesném styku se skutečnou ženou, což je ve slušné společnosti považováno za deviaci. Povídka je prequel k Propasti času. Věčně nadržený Neffi je jedna z klíčových postav trilogie.  

Na co se mohou čtenáři ve tvé povídce těšit ve třech slovech?

Na kolaps časoprostoru.

Chystáš do budoucna nějakou novinku? 

Inferium 2. Nejlepší věc, jakou jsem kdy napsal.

IMG_8801

OSKAR FUCHS 

Co je největší lákadlo tvé povídky?

Jde o sci-fi, kde jsou pokročilé technologie okořeněné lehkou příměsí magie. Je psaná formou skládačky, kdy každý vložený dílek je reakcí na ten předchozí a zároveň se sám stává tím, co ovlivní další děj. Výsledkem je pak panoráma/dioráma složené z detailů, jinými slovy výrazný historický milník daného světa, poskládaný ze zdánlivě nedůležitých či tuctových osudů jednotlivých postav.

Co se ti honilo hlavou, když jsi ji psal?

Že naprosto přesně vím, co chci napsat a proč to chci napsat zrovna takto.

Co byla první fantastika, která se ti kdy dostala do rukou?

Asi nezvládnu být konkrétní. Tenkrát však i mezi knihami pro mládež výrazně dominovala tzv. vědeckofantastická literatura, takže asi to, co bylo v čítance ve škole, v knihovně u našich, plus možná různé sci-fi vysílané v rozhlase po drátu na pokračování nebo i filmové adaptace knižních předloh.

LUCIE LUKAČOVIČOVÁ

O čem je tvá povídka ve sborníku?

Když na špinavé město prší, detektivní práce jde výrazně líp od ruky. Naštěstí v tomhle městě prší skoro pořád. Všechno se ale změní ve chvíli, kdy do kanceláře přijde klientka, která není jako ty předchozí…

Co se ti vybaví, když se řekne pulp?

Rajčatová dužina. A samozřejmě napětí, akce, krev a klišé.

Co byla první fantastika, kterou jsi kdy četla? 

Pán prstenů, zčásti přečtený v létě na zahradě v koruně třešně. Navzdory tomu se můj styl psaní Tolkienovi nikdy nepřiblížil – a ani se o to nepokusil.IMG_8748_1

MARTIN PAYTOK

Na co se mohou čtenáři ve tvé povídce těšit ve třech slovech?

Na hromadu mrtvejch nácků.

Co se ti vybaví, když se řekne pulp?

Co se mi nevybaví! Příběhy ze záhrobí. Filmy s Peterem Cushingem a Christopherem Leem. Conan, Bran Mak Morn a další Howardovi dobrodruzi. Phil Marlowe a Sam Spade, pouštějící se vzdor lepšímu úsudku do vyšetřování nového případu. Starkův Parker plánující další loupež. Indiana Jones utíkající před balvanem. Komiksy od Mignoly… Je toho hodně.

Na co dalšího se od tebe mohou čtenáři těšit?

Nedávno jsem dopsal povídku do chystaného sborníku věnovaného Gregoru Mendelovi. Je v ní spousta džentlmenů v cylindrech a holuby řízené střely. No a jelikož jsem tohle dopsal, mohl jsem začít pracovat na novém románu – nadpřirozené detektivce. Oboje při troše štěstí vyjde příští rok.

VILÉM KOUBEK

Jak bys představil čtenářům svou povídku? 

Je to divoká honička ve městě z masa a kostí, nad nímž velmi hlasitě tikají biologické hodiny. Hlavní hrdinové jsou zaměstnanci turistické kanceláře, kteří zrovna mají hluboko do kapsy a svou finanční situaci se rozhodnou vyřešit stavením chrámu pro boží penis. 

Co se ti honilo hlavou, když jsi ji psal?

V první řadě nenávist k létu a jeho úmornosti. V druhé škodolibá radost z toho, že ve vlastní šťávě se nevařím jen já, ale také hlavní hrdinové povídky. 

Kterou fantastickou knihu jsi četl jako svou první?

Pán prstenů: bohužel jsme se potkali na základce, kdy jsem na jeho propracovaný svět ani náhodou nebyl připravený, takže jsem si ho příliš neužil. Potom jsem si ale prošel celým tím klasickým iniciačním kolečkem Kulhánků, Kopřivů, Žambochů, Lovecrafta, Poea a dalších postupně houstnoucích autorů. Nakonec jsem se k Tolkienovi vrátil a naše druhé setkání bylo o poznání příjemnější. 

SÁRA VŮCHOVÁ   

O čem je tvá povídka?

Je to scifárna z dostihového prostředí, kde ovšem nezávodí koně, ale humanoidi zvaní Závodníci. Kde se vzali, těžko říct. Ale umí to pěkně rozbalit – ve více významech toho slova. 

Co se ti honilo hlavou, když jsi ji psala?

Nabídka do antologie přišla v den, kdy se běžela Velká pardubická. Pamatuju si, že jsem seděla v kuchyni, čuměla na televizi a do toho se s Leošem Kyšou bavila o Vagínách a vetřelcích. Už v tu chvíli ten nápad přišel. Když jsem pak povídku psala, v duchu jsem se snažila vrátit do všech těch knih, co jsem kdy přečetla o dostizích (vyrostla jsem na Dicku Francisovi) a snažila se zachytit tu atmosféru. K té Velké pardubické jsem se také vracela – v povídce je na minulý ročník dokonce skrytá reference, byť trochu smutná

PETER JELÍNEK

Na co se mohou čtenáři ve tvé/Vaší povídce těšit ve třech slovech?

Ork, mágia, VAGÍNA!

Co se ti honilo hlavou, když jsi ji psal?

Práve som dokončil relatívne romantickú young adult poviedku a dostal som chuť napísať si niečo o orkoch, ale aby to nebolo len „čisté“ fantasy. Do toho mi napísal Leoš Kyša, že chce vagínu. Teda nie, že ju chce priamo on, ale aby som ja napísal niečo o vagíne. Rozmýšľal som nad tým a v hlave sa mi vynorila spomienka na virtuálnu hru, pri ktorej sa dvomi svetelnými mečmi rozsekávajú rôzne geometrické útvary, ktoré prichádzajú tmavým tunelom. Tak bolo rozhodnuté.

Co se ti vybaví, když se řekne pulp?

Filmový alebo knižný príbeh z prostredia podsvetia, v ktorom sa objavujú situácie zároveň drsné aj groteskné. Obvykle sa mi v hlave vynorí scéna z filmu Reservoir Dogs, jak chlapík ide upáliť zviazaného policajta v kresle a predvádza pri tom tanečky.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.