Vánoční tipy na knižní dárky z historie pod stromeček

  • 19. listopadu 2021 / napsal(a) Epocha
Hledáte dárky pro milovníky historie? Připravili jsme pro vás výběr toho nejlepšího, co můžete pořídit z knih o časech dávno minulých i o současné době.

Druhá světová válka, současnosná Čína, historie východní Asie nebo dávné doby bojů mezi anglickými šlechtickými rody. Máme pro vás výběr toho nejlepšího, co pořídit pod stromeček milovníkům dávných časů.

Pro čtenáře, které zajímá současné světové dění  

IMG_0810Čína zaznamenává v posledních letech unikátní vzestup. Její nabytá moc se přitom projevuje různě. Napíná svaly na hranicích, snaží se proniknout do Evropy s iniciativou „Nové hedvábné stezky“ a její celkový globální vliv roste. To se zrcadlí také v jejích ambicích – Čína vojensky sílí a rostou taktéž její nacionalistické tendence, jejichž příkladem je dění v Hongkongu nebo uvěznění více než jednoho milionu Ujgurů v převýchovných táborech. Novinka Supervelmoc? kolektivu autorů vycházející ve spolupráci se slovenským nakladatelstvím Hadart obsahuje všechny důležité informace o současné Číně a nabízí čtenářům ucelený pohled na společenskou, ekonomickou, kulturní, náboženskou i politickou situaci v této zemi. Kniha je tak ideálním dárkem pro každého, koho zajímá současné světové dění a kdo má zájem lépe pochopit Čínu a její roli ve světové politice.

 

Pro zájemce o historii druhé světové války 

IMG_0885Milovníkům moderní historie by rozhodně neměla pod stromečkem chybět novinka od Františka Adamce. 311. československá bombardovací peruť RAF byla v období druhé světové války jedinou československou bombardovací jednotkou, která operačně působila z území Velké Británie a od září 1940 do dubna 1942 ničila cíle v Německu, Itálii a na Německem okupovaných územích. Až do konce války plnila úkoly námořního průzkumu a protiponorkového boje.  Kniha Liberátor se nevrátil zachycuje na pozadí bojové činnosti 311. perutě kniha dramatické životní příběhy osmi československých letců, včetně rekonstrukce jejich osudového letu 13. března 1944. Publikace kromě toho také široce informuje o letounech Consolidated Liberator a pojednává o leteckých základnách RAF Beaulieu a Predannack na jihu Anglie i životě letců v těchto místech.

 

Pro milovníky Japonska 

IMG_0830Japonští samurajové se stali jedním ze symbolů Země vycházejícího slunce. Jejich zobrazení v nesčetných filmech, knihách či komiksech jim propůjčilo téměř mytickou podobu neohrožených bojovníků, jejichž meče rozsévaly smrt. Realita ale byla mnohdy jiná. Oceňovaná publikace historika Romana Kodeta Příběh samurajů tyto legendární bojovníky představuje v trochu odlišném světle. Nevyvrací pouze pověsti, jež okolo samurajů vznikly, ale především představuje japonské válečníky v jejich co nejvěrnější podobě. Autor se zabývá nejen dějinami samurajů, jejich válečným uměním či zbraněmi, ale také soukromým životem, každodenností, náboženskými představami a duchovním světem. Čtenáři přináší barvitý obraz světa, v němž samurajové žili, bojovali a umírali. Kniha je doplněna řadou mapek, ilustrací a doprovodných materiálů a zcela nepochybně potěší každého milovníka japonské kutury.

 

IMG_0884Nového, přepracovaného vydání se letos dočkala publikace profesora Aleše Skřina st. Japonská válka, v níž autor nabízí ucelený a vyvážený přehled vnitřní i zahraniční politiky říše vycházejícího slunce v letech 1931–1945. Reformy a modernizace na prahu 20. století vedly k aktivizaci japonské zahraniční politiky, jejíž pozornost se zaměřila především na Koreu a Čínu a válečné výpady jejich směrem. Po vítězné válce s Ruskem bylo Japonsko katapultováno mezi velmoci a i když se po první světové válce západní země pokusily oslabit jeho nové postavení, Japonsko se nevzdalo svých expanzívních cílů na kontinentě. Publikace se zaměřuje na období vzestupu a pádu říše vycházejícího slunce a doplňuje poznatky řadou fotografií a mapek.

 

Polozapomenuté války v novém kabátě 

IMG_0805Oblíbená edice Polozapomenuté války se v letošním roce dočkala nového grafického zpracování, v němž jsme publikovali už dvě knihy.

Pavel Vodička zavádí čtenáře do stále oblíbené doby válek dvou významných anglickch šlechtických rodů 15. století. Války růží byly předlohou řady příběhů, ať již knižních, filmových, nebo divadelních. Nová publikace představuje mocenské boje Lancasterů a Yorků v souvislostech a historickém kontextu a nabízí ucelený pohled na zajímavou a krvavou epizodu anglických dějin.

Rozum proi víře od Luboše Taraby se vrací k období velké turecké války na sklonku 17. století. Třicetiletá válka převrátila Evropu naruby a přesunula starý kontinent do éry „rozumu“. Právě tento moment definitivně zvrátil poměr sil mezi křesťanstvím a islámem, což se plně projevilo ve střetu Svaté ligy s osmanskou říší. Tato velká turecká válka s konečnou platností odvrátila hrozbu expanzivního islámu, kdy neúspěšné zadržování Alláhových svatých bojovníků na Balkánu přešlo v jejich zatlačování. Nejprve od Vídně, pak od Budy a Pešti až k Bělehradu.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.