Nejlepší knihy do karantény podle Romana Kodeta

  • 14. dubna 2020 / napsal(a) Epocha
Další týden mimořádných opatření vlády pokračuje, a tak se s námi dnes o své tipy na četbu v karanténě podělil i historik Roman Kodet.

Novinka Rudí barbaři před branami je první českou knihou o tzv. opiových válkách. Seznámíte se v ní nejen s legendami opředenou Říší středu, ale dozvíte se i to, jak kdysi všemocná Čína kapitulovala pod tlakem britského loďstva a obchodu. Poznáte také, že ti uměření Britové 19. století nebyli jen uhlazení gentlemani pijící čaj o páté, ale také draví obchodníci, kterým nebyly žádné praktiky cizí - a to ani obchod s drogami (opiem). Kniha je napsána populárním a poutavým jazykem dua osvědčených autorů.

Krvavá odyssea se čte skoro sama. Známý český historik Miroslav Šedivý zde barvitě líčí zmatený, krvavý a místy až brutální boj za znovuobnovení nezávislosti Řecka na osmanských Turcích. Tam kde se nyní jen koupeme a obdivujeme památky se před dvěma staletími odehrával zuřivý střet plný intrik a násilí. Když si k tomuto pozadí připočtete autorův talent k vyprávění a řadu pikantních podrobností, máte ideální mix, u kterého se nejen pobavíte, ale leccos nového dozvíte.

Každý autor je ješitný a rád si udělá reklamu, proto jsem do výběru zařadil též Příběh samurajů, který se Epoše z vizuálního a grafického hlediska mimořádně povedl. V tomto ohledu je to na první pohled lákavé dílo slibující odhalit tajemství dávných japonských válečníků. A text? Ten se snad dá také číst :) 

 



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.