Vánoční tipy Petry Kubaškové

  • 22. listopadu 2020 / napsal(a) Epocha
Petra Kubašková, spisovatelka stojící za knihami o malostranských čarodějkách, si pro vás připravila své vánoční tipy.

Ve svých vánočních tipech bych vám ráda doporučila hned několik knih z různých soudků produkce Nakladatelství Epocha s.r.o., přestože se mi do výběru zdaleka nevešly všechny, které rozhodně stojí za přečtení. Snažila jsem se tedy vybírat tak, aby si na své přišli milovníci napětí, humoru, faktů i fikce, mladší i věkem pokročilí. A protože historie je skvělou učitelkou a poutavou vypravěčkou, začnu právě zde. Pojďme na to.

Robert Kvaček: Poslední den

Profesora Kvačka netřeba v historických kruzích představovat. Autor si v knize posvítil na události vedoucí k datu, jež se do historie naší země zapsalo černým písmem. Titul doplněný obrazovým materiálem a dobovými dokumenty je zpracován v krátkých, přehledných kapitolách, které čtenáře nasytí, ale nezahltí. Kniha nás opouští ve chvíli, kdy si krátkozraké mocnosti gratulují k zajištění míru, přestože právě otevřely vrátka k dlouhé noční můře jménem druhá světová válka. Poslední den jistě potěší každého milovníka moderní historie.

Roman Kodet: Příběh samurajů: Život a svět válečníků starého Japonska

A pokračuji v cestě historií, tentokrát se však se svým tipem odsunu daleko v prostoru i v čase, do země vycházejícího slunce. Propracovaný, komplexní pohled na japonské dějiny, tamní společnost, mentalitu, samotnou historii samurajů od jejich vzestupu až po soumrak těchto bojovníků, náhled do válečného umění i nástrojů války, to vše najde obdivovatel japonské kultury v Příběhu samurajů. V závěru titulu zavítáme do každodenního života válečníka a dostane se nám i chronologických přehledů a rodokmenů, obrazů, map a různých grafických schémat – to vše je doplněno překrásnými ilustracemi Žanety Kortusové a zabaleno do grafiky, z níž na vás přímo dýchne půvabný duch kaligrafie.

Oskar Fuchs: Leichenberg

V prostředí plném bojů zůstanu, ale změním žánr. Odskočím si do blízké budoucnosti a od literatury faktu k fikci. Vícevrstevný román Leichenberg v sobě snoubí prvky fantasy a zákopové války (obojí naplňuje příslib hory mrtvol obsažený ve jméně hlavního hrdiny). Sledujeme příběh pytláka a pašeráka s neobvyklými schopnostmi válečného mága, jehož vůle je lámána prostředky vskutku bizarními. Do toho se mísí vzpomínky na trestní jednotku, kde byli lidé automaticky vnímáni pouze jako kolaterální ztráty, a tím vším navíc prorůstá šibeniční humor, vstupující do situací absurdních i mrazivých.

Miloslav Švandrlík: Zlatá vydra

Nezapomenu ani na mladší čtenáře a na ty, kteří zůstali v duši dítětem. Útlá, přepečlivě zpracovaná knížečka jménem Zlatá vydra je přímo prodchnutá originálním Švandrlíkovým vtipem, vynalézavostí a krásnou češtinou. Potkáte v ní nejen dívku Gabretu, pyšného pána Půtu z hradu Rabí a starou šerednou ježibabu Šťourovou, ale také spoustu roztodivných tvorů jako třeba poštovní prase či létající kozu. Příběh, doprovázený ilustracemi Jarmily Růžičkové, je jako stvořený pro společné rodinné čtení v kouzelném čase Vánoc.

Michaela Merglová: Prokletá věž

A na závěr předkládám ještě jeden příběh z českého pera, tentokrát v duchu mečů a magie. Autorka nás přivádí do prostředí zlodějíčků a krys, kde to nepříjemně zavání nejen rybinou, ale také vraždou a zradou. Lze přechytračit lstivou magii? Naděje pro Kubrúnovu partičku se možná skrývá v pokladu ukrytém pod věží, do které její pán nastražil nejednu záludnou past. Příběh je průběžně kořeněn emocemi a vztahy mezi hrdiny, a tak čtenář mezi akcí a vtipnými dialogy hravě propluje stránkami až k promyšlenému konci.

Pro_carodejku_1Co zkusit knihy Petry Kubaškové?

Petra Kubašková okouzlila malé i velké čtenáře svou knihou Čarodějky malostranské. Tento magický příběh vás zavede do Prahy mezi čarodějky, strašidla a oživlé městské legendy, které zná každý z nás. Její volné pokračování, Tajemství Stříbrné čarodějky, vyšlo letos na podzim. A jestliže se vám příběhy Petry Kubaškové s krásnými ilustracemi od Strigy líbily, pořiďte si je domů na čarodějném hrníčku, který můžete zakoupit právě teď v našem e-shopu!

Více tipů na vánoční dárky najdete v sekci Dárkové předměty.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.