Vánoční tipy šéfredaktora Nakladatelství Epocha

  • 13. prosince 2020 / napsal(a) Epocha
Kdo lépe zná naše knihy než člověk, kterému všechny procházejí pod rukama? Václav Kotrman, náš šefredaktor, si pro vás připravil své vánoční tipy!

Břetislav Ditrych: Vzpomínky na létající stroje 

Přestože nepatřím mezi jednoznačné milovníky aviatiky, zmíněná kniha má úžasný dar svým fascinujícím vizuálem a svěžím jazykem naprosto a beze zbytku vtáhnout člověka do počátků letectví. Čtenář tak získá nejen povědomí o tom, kdo byli pánové Alberto Santos-Dumont či bratři Wrightové, ale je doslova pohlcen fantastickou dobou Belle Époque, kdy věhlasná Paříž lákala příznivce pokroku různých odvětví na svých světových výstavách, na jejichž pozadí se odehrával úžasný zápas o dobytí nebes.

Pavel Švec: Generál Karel Kutlvašr

Bezesporu jedna z nejzajímavějších knih tohoto roku. Je až s podivem, že paměti vojenského velitele Pražského povstání nebyly nikdy publikovány. Stalo se tak souhrou okolností, že vycházejí právě v roce připomínaného 75. výročí událostí, kdy Pražané vybojovali krvavý boj s nacisty v našem hlavním městě, v roce, kdy jsme byli svědky emotivních, doslova rétorických střetů o roli tzv. vlasovců při osvobozování Prahy. Díky tomu, že generálovy paměti dal edičně dohromady jeho praprasynovec, je kniha obohacena řadou nikdy nepublikovaných rodinných fotografií, jež výstižně dotvářejí osobní tragédii Kutlvašrova života – působícího na první pohled jak z hollywoodského scénáře. Kde jinde by se totiž mohlo stát, že vyznamenaný generál bude později sdílet jako politický vězeň kriminál s jeho nepřítelem, se kterým dojednal příměří nad Vltavou, generálem Toussaintem.

Petra Kubašková: Tajemství Stříbrné čarodějky

Vánoční čas doslova vybízí k tomu dát prostor různým legendám a pověstem. A kde jinde by v Čechách podobná kouzla mohla žít svým životem než právě v matičce Praze. S knihou Petry Kubaškové, jež velmi poutavou formou vtiskla příběhu život, a s unikátními ilustracemi populární Strigy má tak čtenář jistotu, že prožije pohodové, ale extrémně poutavé a napínavé chvilky mimo pravidla naší každodenní reality.

František Kotleta: Underground

Čtenáři znají díla Františka Kotlety jako rychlou jízdu nabitou akcí, krví a… a dalšími různými tekutinami. Tato jeho letošní kniha je ale přece jen trochu jiná. Franta její vydání načasoval na apokalyptický rok 2020, kdy je možné opravdu všechno a člověk začíná hledět do budoucnosti nejen očima Strýčka Skrblíka, ale zajímají ho i různé alternativy vývoje budoucnosti. Jak to  po jedné takové apokalypse v  desetimilionové Praze roku 2107 dopadne, zjistí čtenář právě v postapunkovém románu Underground.

Maurizio de Giovanni: série Komisař Ricciardi

Detektivní příběhy italského autora de Giovanniho jsou pro mě osobně naprosto uhrančivé. Dějový spád, jakým dokáže autor vše zamotat či naopak rozmotat, vývoj hlavních charakterů a zcela neotřelé příběhy, které se odehrávají v Itálii na pozadí nastupujícího fašistického hnutí ve dvacátých a třicátých letech, jsou dostatečnou zárukou kvality této série. Ku prospěchu působí rozhodně právě časové ukotvení děje, které naštěstí nepředurčuje italskou mordpartu k upnutí se na supermoderní laboratoře, ale osvědčené staré postupy doplněné určitou komisařovou schopností. Ani tak ale čtenář není ochuzen o dynamický příběh, a když překoná první díl, který je asi největší slabinou série, čeká ho opravdu mimořádný čtecí zážitek.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.