Kristýna Sněgoňová, autorka loňských bestsellerů Město v oblacích a Amanda, povyprávěla o tom, jak se jí tvoří ve dvojici s Františkem Kotletou i o tom, co má na sérii Legie nejraději.

Rok 2020 možná nebyl nejlepší rok, přinesl však dvě skvělé novinky od Kristýny Sněgoňové. Město v oblacích nadchlo čtenáře i kritiky a Amanda ze světa série Legie vychází právě teď v audiopodobě. O tom, jaká jsou úskalí i radosti společné tvorby, už s námi ve svém rozhovoru mluvil František Kotleta, je tedy čas vyzpovídat i jeho spisovatelskou parťačku... 

IMG_9124Jak bys čtenářům představila svou novou knihu Amanda?

Než jsem si našla čas odpovědět na otázky, Amanda už úplnou novinkou být přestala. Pokud se mi něčeho nedostává, je to očividně čas, takže stručně. Amanda je pokračování prvního dílu Legie, Operace Thümmel, a na rozdíl od něj se soustřeďuje spíš na posádku Kraksny, která se v ní možná o pár členů rozroste.

Amanda je druhým dílem série Legie, kterou jste společně vytvořili s Františkem Kotletou. Jaká úskalí přináší tvorba sdíleného světa, když má každý z vás vlastní výrazný styl?

Já jsem v psaní ve skutečnosti takřka renesanční člověk. Falešnou skromnost stranou, myslím, že bych zvládla napsat jakýkoliv žánr a nikdy by to nedopadlo úplně špatně. Styl Legie se samozřejmě víc blíží stylu kotletovek, než tomu, co jsem psala dosud, ale ve skutečnosti mě ohromně baví – je to akce, zábava a jen přiměřené množství dramatu. Myslím, že Legie je pro nás oba místo, kde si můžeme hrát ve svitu hvězd.

Jaké jsou naproti tomu výhody tvorby ve dvojici?

Asi každý autor si chce občas popovídat o příběhu nebo světě, který nosí v hlavě. Mluvit o tom s jinými autory nebo čtenáři může být problematické – buď je to nezajímá, nebo je to zajímá až moc, nebo by to sami napsali jinak. Tohle je naše. Známe svůj svět a svoje postavy a můžeme se o nich hádat nebo se bavit tím, co jim připravíme, ale přitom vědět, že jim rozumíme a chápeme je stejně. Povídat si s Kotletou o Legii je jako lehnout si do houpací sítě, nalít si víno a cítit se doma.

IMG_0442Co tě na světě Legie baví nejvíc?

Její hravost. Legie pro mě představuje odpočinek, místo, kde je všechno dovoleno a kde můžu nechat člověka použít obřího šneka jako boxer, komentovat divný vzhled mimozemského přirození, nebo dělat nekorektní humor, a je to v poho. A samozřejmě Kotleta. Někdy má super nápady, i když většinou je mám já, ale on stejně řekne, že to vymyslel skvěle a zaslouží si další lahev rumu.

Máš nějaké veselé historky ze zákulisí tvorby?

Triliardu, a kdyby byla další otázka: „A jaké?“ nebo „Povíš nám nějakou?“, bože, určitě byste se zasmáli, ale takhle...

Kterou z postav v Legii máš nejraději a proč?

Gerasima, ale nejvíc v kontrastu s Moravcem. Když jsou spolu, chemie mezi nimi, aspoň podle mě, funguje skvěle. Neměla jsem v úmyslu psát jejich linku jako bromance, ale myslím, že si o to říkají sami.

IMG_9068Tvá vlastní kniha, Město v oblacích, byla v loňském roce velmi úspěšná. Chystáš se na pokračování?

Ano a mám napsanou asi polovinu. Líbí se mi ten svět a tentokrát jsem se vydala do města, které není tak striktní, co se techniky a informací o minulosti týká. A je naše. Česko-slovensko-polské. Těším se na nové průzkumníky a možná i staré známé Němce.

Jaké další projekty od tebe mohou čtenáři v tomto roce čekat?

V plánu je pokračování Legie, které bych ráda dopsala během pár dní, a tentokrát na trochu komorní, hororovou notu. Po něm se vrhnu na pokračování Města. A až si trochu oddechnu, protože doufám, že teď bude psát Legii zase chvíli Kotleta, chtěla bych dopsat příběh o pokusu o odvrácení apokalypsy ze světa, ve kterém se kdokoliv může stát bohem, když se neštítí tomu něco obětovat. Zní to blbě, ale blbě zní všechny moje pokusy o anotace, takže to, prosím, berte s rezervou.

Ještě jste od Kristýny nečetli žádnou knihu? Město v oblacích, Amandu i její starší knihy pořídíte na našem e-shopu. Audiokniha Amanda právě teď vychází na Audiotéce. 



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.