Vánoční tipy z výběru redakce

  • 14. prosince 2021 / napsal(a) Epocha
Sháníte zajímavé knižní dárky, ale nevíte, co vybrat? V redakci jsme pro vás připravili výběr pěti knih, které by vám rozhodně neměly uniknout!

Knihy pro děti, pro mládež, pro nihilisty i ze života pro dospělé čtenáře. Výběr knih z naší redakce vám poradí, čím podarovat každého v rodině. 

Dobrodružná pohádka pro děti

IMG_0869Eliáš mezi piráty od Veroniky Krištofové je perfektní dobrodružné vyprávění pro všechny kluky i holky. Čeká vás příběh o klukovi ze sirotčince, který si vždy přál být námořníkem, a po setkání s holčičkou Angelikou se vydává na dlouhou plavbu s kuchařem Krevetou a s „domácím mazlíčkem“ Sultánem. Za cíl mají jediné – najít Angeličina otce, kapitána Flinta, který před časem zmizel uprostřed hrůzostrašné bouře. Během svého putování se setká se sirénami, Krakenem i pánem moří Neptunem a čeká na něj napínavý závod mořských koníků. Malebné kresby Jany Moskito doplněné barvitým vyprávěním pod stromečkem nepochybně udělají radost, zvlášť když ji můžete doplnit pexesem, omalovánkami nebo dvojicí krásných hrníčků. Kniha se navíc dostala i do výběru nejlepších knih pro děti letošního roku podle SČKN. 

 

Magická Praha pro mladé slečny i jejich maminky 

IMG_1037Čarodějky malostranské od Petry Kubaškové nadchnuly v roce 2019 malé i velké čtenáře. Okouzlující příběh z magické Prahy, kde na stránkách ožívají domovní znamení a strašidla, se letos dočkal již třetího pokračování s názvem Čarodějka a zlatý elixír. Mladá čarodějka Ginevra z Malé Strany se v ní vydává na další dobrodružnou výpravu, na níž se jí stane průvodcem mlčenlivý alchymista. Při své cestě za zlatým elixírem se vydá hledat záhadný dům ve Zlaté uličce nebo se nepozorovaně vplíží do tajuplné zahrady, kde potká nejednu podivnou bytost. Obstojí Ginevra Sedmá Malostranská v nejtěžší zkoušce a podaří se jí odhalit tajemství věčného života? Anebo měli pravdu ti, kdo od začátku tvrdili, že její jinakost je cestou do pekel? Novinka z magické Prahy nadchne velké i malé čtenáře, stejně jako hrníček s čím jiným než pravou čarodějnou kočkou! 

 

Dárek pro každého nihilistu 

IMG_1045Duo sarkatických kočiček Pac a Pussy zásobuje fanoušky na internetu svými hlody už nějaký ten pátek a letos v prosinci se čtenáři dočkali už třetího sebraného vydání jejich stripů. Albrecht Smuten, autor letos vydaného komiksu Terapie masem, je zpět s třetí knížečkou, která obsahuje vtípky tentokrát hlavně o uživatelích internetu. Kočičky se svým obvyklým sarkamem komentují současné dění, bez skrupulí se otírají o masmédia a sociální sítě, ale především čtenáře stále motivují k nadhledu ve světě plném hloupých lidí. V knize najdete nejen stripy již dříve veřejně publikované, ale také zbrusu nové, které se v online prostředí nikdy neukázaly. Rozhodně tak potěšíte všechny milovníky koček a suchého humoru, kteří se rádi zasmějí nad lidskou hloupostí. Ke komiksovým stripům můžete pod stromeček navíc zabalit i nové hrníčky na čaj nebo kávu se zábavnými kočičími motivy. 

 

Návrat do školníh lavic 

IMG_0809Když chytrý a pracovitý kluk jménem Luboš dostane stipendium na jedné z nejprestižnějších středních škol, představuje si, že se ve společnosti těch nejlepších bude rozvíjet a dokáže velké věci. Jenže ačkoliv ho skvělé přednášky, oslňující večírky a velká sportovní klání doslova uchvátí, v některých ohledech zůstávají jeho očekávání nenaplněna. Mladík, který začíná od nuly, se najednou ocitá mezi zlatou mládeží, jejíž příslušníci mají už od narození vyšlapanou cestičku do bezstarostného života. Postupně se mu tak odhaluje stinná stránka takzvané lepší společnosti. Poznává drsné, až bizarní pouliční zápasy spojené s černým obchodem, stává se svědkem bezohledného a arogantního chování a intrik některých svých vrstevníků. Kniha mladého autora Lukáše Malého zavede čtenáře do prostředí školních lavic a nenechá vás od čtení odtrhnout. A rozhodně nepotěší jen ty školou povinné... 

 

Zábavné čtení pro všechny rodiče 

IMG_0984Pořízení ratolestí nikdy není snadné a nové rodiče čeká spousta překážek a úskalí. Jak ukazuje Madla Pospíšilová ve své Kronice rodu Příšeráků, vznik rodiny je i mnohem větší zábava, než by člověk řekl. Když novomanžel zjistí, že má místo manželky nateklého vorvaně s apetitem hladového zájezdu, může buď utéct, nebo být hrdinou a vydržet. Po devíti měsících se totiž stane otcem. Manželka tou dobou zjistí, že růžová idylka z příručky pro budoucí matky je ryzí fantasy a je zase na ní, aby prokázala své hrdinství. Sice přestala být vorvaněm, ale s novým členem rodiny jim oběma začíná perná jízda realitou na pomezí sociálního dramatu a čistokrevného hororu. Kniha provází čtenáře pestrým světem rodičovství. V humorné podobě nabízí pořádnou dávku nadsázky, nebere si servítky před žádným rodičovským tématem a utahuje si ze všeho a ze všech.

 

Stinné stránky rodičovství 

IMG_0804Opačný protipól pořízení rodiny představuje kniha Bez tváře od Lucie Salové. Příběh Heleny ukazuje zlom, který nastal po porodu jejího druhého dítěte. Dětský křik jí drásal nervy, každý den jí bylo hůř, po odchodu partnera do práce celé hodiny proplakala a současně se snažila utišit pláč dětí. Stala se matkou dvou dcer, z nichž ani jedné nedokázala nic dát. Lásku k miminku nahradily deprese. V hodině nejvyšší se rozhodne vyhledat péči odborníka a doufá, že jí pomůže pochopit, co se s ní děje. Dokáže ještě někdy milovat své dcery tak, jak si zaslouží? Kniha je založena na skutečném příběhu a popisuje nejtemnější zákoutí jedné z psychických poruch, která, ačkoliv na první pohled není vidět, uvnitř ničí mladou maminku zaživa. Kniha je skvělým dárkem pro knihomoly, kteří se nebojí temnějších témat.

 

Výlet do jiných časů 

IMG_0996Paříž byla na přelomu 19. a 20. století cílem návštěv a pobytu  českých umělců, malířů, sochařů a spisovatelů i básníků. Do města nad Seinou směřovali ale také sportovci, v roce 1895 odstartoval z Prahy do Paříže velocipedista Jan Kuklík a 1300 kilometrů zdolal za čtyři a půl dne, zhruba ve stejné době se na tuto dalekou cestu vydal pěšky malíř a všestranný sportovec Karel Reisner. Na vědeckých kongresech tu pravidelně přednášel profesor české techniky K. V. Zenger, známý tu byl stále František Křižík, na hvězdárně v Meudonu u Paříže působil od roku 1904 astronom Milan Rastislav Štefánik. Paříž byla tehdy nejen střediskem umění, ale i průmyslu a techniky. Pošlete své blízké v novince Krásné časy v Paříži do vzdálených časů a nechte se s nimi unášet krásou, uměním a atmosférou belle epoque... 

Další knihy z výběru historie najdete ve speciálních tipech na našem blogu. 

Pro fanoušky fantastiky

IMG_0776Máte doma fanoušky fantastiky? Rozhodně by tedy pod stromečkem  neměl chybět Underground: Revoluce, letošní postapunková novinka Františka Kotlety z neony prosvícené Prahy roku 2108. Praha City je šťastné město plné milionů spokojených lidí, tak to tvrdí zprávy City News. Jenže i redaktoři všudypřítomného televizního kanálu vědí, že pod povrchem bublá revolta. Korporace se rozpadají a po mnoha letech se chystají volby, které přinášejí nejen slovní přestřelky, ale i krev v ulicích. V těch ulicích, po nichž prý kráčí Digitální mesiáš, jenž přišel spasit svět poté, co čarodějky selhaly. Umírají vlivní lidé a do City News přicházejí informace od jejich vraha, který si říká Zodiak. Detektiv Petr Vachten se vrací a s ním i nadupaný děj, spousta hlášek, blikotající neony a také Hanička Zagorová! 

Nechte se inspirovat také naším specializovaným výběrem, kde najdete další skvělé knihy, které by v knihovničce milovníků fantastického žánru rozhodně neměly scházet. 



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.