Televizním obrazovkám v posledních měsících vládne seriál Devadesátky. Jaká jsou ale zákulisí skutečných kriminálních případů, která popisuje? Připravili jsme pro vás čtveřici knížek, v nichž najdete popsané ty nejzajímavější přpady z naší kriminalistiky...

Ohavné vraždy, sexuálně orientované zločiny i zločiny, na něž rozum nestačí. Začtěte se  do vzpomínek šéfů mordpart, svědků hrůzných činů i do podrobných analýz a rekontrukcí případů z historie tuzemské kriminalistiky...   

Bratrstvo tajných hrobů 

IMG_9140

Kriminální případy, které šokovaly republiku, tak zní podtitul knihy plukovníka Luboše Valeriána, bývalého šéfa mordparty, a publicisty Viktorína Šulce. Kniha zaznamenává vyprávění a vzpomínky plukovníka Valeriána a zachycuje dvacet různých případů, k nimž došlo na území severní Moravy. Kromě brutality některých případů, z níž tuhne krev v žilách, jsou mimořádně zajímavé i Valeriánovy osobní zážitky s různými typy vrahů, s nimiž během přípravného řízení strávil dlouhou řadu hodin.

Lovec přízraků

IMG_9141Výjimečné i výjimečně kruté případy, i tak by se dala shrnout profesionální dráha policejního vyšetřovatele a šéfa pražské mordparty Jiřího Markoviče. Případ pětinásobného vraha Hojera či kauza tzv. spartakiádního škrtiče Straky vstoupily už na výrazně zkrvavělý piedestal historie české kriminalistiky. Markovič ale také řešil brutální vraždu v hodkovičském lese, která svého času inspirovala scénáristu Jaroslava Dietla, stejně jako pozměnila učebnicové kánony o předpokládaném pachatelově profilu. Dozvíte se také nelítostnou pravdu o dvojnásobné vraždě v Prokopském údolí, o vraždě v restauraci U dvou koček, jež vyústila v soudní maratón, nebo o psychopatu Vocáskovi, prvním doživotním odsouzenci, který se dnes snaží prodrat na svobodu. 

Když vzlétne děs a nevíra

IMG_9143Publicista Viktorín Šulc se zabývá ve svém unikátním cyklu Panoptikum sexuálních vražd děsivými případy se sexuálním podtextem. Titul prvního svazku vychází z úryvku básně Viktora Huga: "Když dotkneš se mých víček lehce dlaní, vzlétne zpod nich děs a nevíra."
Tento příměr bohatě naplňují případy sériových vrahů Mrázka (kapitola Smrťák bloudí krajinou), Štěpánka (Dům hrůzy) i Hojera (Holky pod kytky). Ozvěna jejich děsivých skutků ožívá v autentických vzpomínkách těch, kteří přežili či byli vtaženi, často proti své vůli, do čím dál zhoubnějšího víru krutých událostí. Některé případy čekaly dlouhé desítky let v archivech na své zveřejnění a jsou doplněné komentáři zkušených kriminalistů plukovníka Markoviče a plukovníka Valeriána.

Zlý duch

IMG_9138Čtvrtý a zatím poslední vydaný díl série Panoptikum sexuálních vražd obsahuje tři desítky hlubokých analýz kriminálních případů. Titul symbolicky a příhodně upomíná na přízrak, kterého se obával mladý muž, někdejší příslušník vězeňské služby. Před zlým duchem varoval i svoje nejbližší, snažil se je chránit primitivními kouzelnickými malůvkami a čáry samorostlé magie. Bohužel podcenil, že ten nejhorší a nejkrutější běs číhá v jeho nitru. Svazek mapuje případy z let 2000–2010 a svým zpracováním opět nenechá čtenáře na pochybách, že autor je mistrem svého žánru.

Další knihy z edice Victima najdete v našem e-shopu



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.