Novinky z historie a literatury faktu

  • 14. října 2022 / napsal(a) Epocha
Připravili jsme pro vás naše novinky z historie, literatury faktu, sportu, politiky i filozofie. Jsou to tituly, které uspokojí i náročné čtenáře a stanou se plnohodnotnou potravou pro jejich intelektuální hlad!

Ameriké Chcicago z té české stránky, začátky a osud českého ženského fotbalu prostřednictvím pamětí naší významné reprezentantky, diplomaticky komplikované pozadí války v Koreji, rozsáhlé autobiobrafické vzpomínky předního českého spisovatele, vhled do politické problematiky i zodpovědění několika filozofických otázek. To všechno jsou stěžejní motivy a témata našich nejnovějších titulů.

Stalinova hra o Zemi jitřní svěžesti

unnamed

Korejská válka představuje skutečnou horkou fázi začínající studené války. Byl to mimo jiné i Stalinův pokus o rozšíření sovětského vlivu na Dálném východě. Těžiště knihy však nespočívá jen v rekonstrukci průběhu válečných událostí na Korejském poloostrově, ale zejména v rozboru diplomatických souvislostí tohoto konfliktu. Zpřístupnění sovětské, severoamerické a částečně i čínské dokumentace, například rozsáhlé korespondence mezi Stalinem a Mao Ce-tungem, umožnilo detailnější poznání této dosud nepříliš známé kapitoly dějin korejské války. Publikace přináší též nové poznatky o přímé sovětské vojenské účasti a její součástí je i kapitola o formách československé pomoci severokorejskému režimu. Druhé rozšířené vydání s osmi celobarevnými stranami přílohy.

Česká Amerika: Chicago

bb21e501-ef4a-196e-15bc-a3773c45107c

Věděli jste, že v americkém Chicagu žilo před první světovou válkou přes sto tisíc Čechů, a jednalo se tak o třetí největší české město po Praze a Vídni? Slyšeli jste o havárii parníku Eastland, kterému se také přezdívá český Titanic? Víte, že v USA existuje Český národní hřbitov? Možná vás také překvapí, že roku 1931 se stal Čech dokonce chicagským starostou. Monografie Česká Amerika: Naše Chicago přináší komplexní pohled na vývoj české komunity v americkém Chicagu v časovém horizontu 1848–1945. Stěžejní část publikace je věnována socio-kulturnímu, hospodářskému a politickému vývoji české menšiny z  etno-historického pohledu. 

Císařovna fotbalu: Eva Haniaková

ea520c35-4ba8-fc58-a8bb-462d113ec82e

Jedinečný a silný příběh významné postavy a osobnosti našeho ženského fotbalu, který na časové ose přesahuje více než půlstoletí spojené s moderní historií tohoto sportu. Životní příběhy plné vítězství a radosti ze hry, ale lemované také prohrami a neúspěchy, včetně zdravotních peripetií a nepřízní osudu, kdy na konci všeho je viditelný nezměrný a příkladný optimismus a vůle této fotbalistky – Evy Haniakové. Tak jak je život Evy spjatý s historií ženského fotbalu u nás, je zde ve velkém rozsahu věnován dostatečný prostor i statistice jak klubové a reprezentační, tak i hráčské a nakonec i trenérské. Nechybí ani exkurz do historie evropského a světového fotbalu v ženském provedení, od prvních pionýrských krůčků na počátku 20. století až k fenoménu dneška.

Letokruhy mého žití

unnamed_1

Karel Richter, spisovatel a rodák z Chlumce nad Cidlinou, ve své autobiografii přináší vzpomínky na radostné dětství ve východních Čechách, na bolestný život za německé okupace i na nastolení nových poměrů po komunistickém převratu v roce 1948. Líčí všední život vysokoškolského studenta v padesátých letech, vzpomíná na své učitele, první zaměstnání i kariéru vědeckého pracovníka v československé armádě. 

Právě díky své profesi měl možnost setkat se s množstvím bývalých legionářů, a především pak s příslušníky československé zahraniční armády za druhé světové války – generály Karlem Klapálkem, Vilémem Sacherem a dalšími. Velká pozornost je věnována událostem roku 1968, rozhovorům s Josefem Smrkovským a dalšími představiteli pražského jara, práci na pamětech prezidenta Ludvíka Svobody a zážitkům z doby, kdy autor pracoval coby osobní sekretář kosmonauta Vladimíra Remka…

Autorovou ambicí není pouze vylíčit své vzpomínky a zkušenosti, ale předat svědectví o proměnách složité doby, o vzedmutí a opětovném potlačení svobodného ducha společnosti, a v neposlední řadě zprostředkovat dosud neznámé osobní vzpomínky význačných osobností, s nimiž se setkal.

Spánek rozumu na levici

59d7836b-9984-119d-bcd9-1539f7d4b514

Kniha se věnuje krizi racionality a úpadku levicového myšlení v době, kdy česká politická levice ztratila své zastoupení v parlamentu, a rámuje ji analýza civilizačních změn a rizik multipolárního světa. Navzdory technickému pokroku roste sugestibilita populace k různým mystifikacím a roste i možnost její manipulace. Levice se přitom musí vypořádat s nárůstem sociální agrese a fenoménem postpravdy opřeným o populismus oligarchů. Autor nachází u levice zejména slabě rozvinuté ekonomické myšlení, ale také nedostatečně realistické klimatické a obecně ekologické uvažování. Kniha nabízí rovněž některé inspirace pro modernizaci sociální agendy. Samostatným tématem je hodnocení pokusu o transformační kurs českých komunistů, problém účtu s minulostí v ČR a možné změny na mapě levice v 21. století. Jako politická hloupost pak vychází neschopnost otevřít se širší levicové spolupráci, obávat se netradičních myšlenkových inovací a konzervativní lpění jen na tradicích minulých století. Publikace chce inspirovat k hledání syntézy nové historické zkušenosti a tvorbě nové moderny, bez které podle autora zůstane levice vězet mezi minulostí a budoucností.

Identifikace mé identity

unnamed2

Publikace se snaží o poznání podstaty politické moci a způsoby jejího fungování. Dívá se na ně nejen z hlediska vývoje, ale i náhledu názorů, které se objevují u člověka. Z různých úhlů si klade otázku, co se ve společnosti skutečně děje, jak to vnímáme a jak se to odráží v našem myšlení. Jedná se nejen o vzpomínky na některé činy, které provázely život, ale i motivy, které k nim vedly. Subjektivní uchopení toho, co je vydáváno za skutečnost, se snaží porovnávat s vytvářeným obrazem o ní a s faktickým stavem. Jejím cílem není něco tvrdit, ale přemýšlet o problému. Závěry mohou být sice různé, ale neměly by svazovat aktivitu člověka a kultivaci jeho humanismu.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.