V novém rozhovoru s Jiřím Linhartem, autorem prvotiny Mágové a šarlatáni, jsme se bavili, jak už název samotné knihy napovídá, o magii, mytologii, ale také historii a mnohém dalším.

Jiří Linhart, vystudovaný žurnalista, knižní redaktor a v současnosti vedoucí literárně-dramatického kurzu, sám zasedl za stůl a napsal své první fantasy Mágové a šarlatáni. Jeho čarodějný příběh plný skrytých pravd a mystiky vás vtáhne a pustí až na úplném konci!

E1Letos jste vydal svou prvotinu Mágové a šarlatáni. Jaký je to pocit držet svou první knihu? 

Dost zvláštní. Zpočátku jsem si připadal skoro až nepatřičně, že si s mým „wordovským“ dokumentem dal někdo tu práci a udělal z něj knížku, navíc takhle krásnou (z ilustrace od pana Cenkla mám opravdu radost). Ale překvapilo mě, jak rychle jsem si na to zvykl. Po pár dnech se mi hnalo hlavou něco jako: „Fajn, tak ti vyšla knížka, ale to hlavní tě teprve čeká.“ Tím hlavním mám na mysli přijetí u čtenářů. Budou tu knížku lidé číst? A především, bude se jim líbit?

Jak byste novinku čtenářům představil? 

Když jsem se o to v posledním měsíci mnohokrát pokoušel, zjistil jsem, že moje přednosti musejí být jinde. Ono je to těžké… Například jsem se nejdřív urputně bránil označení „fantasy“, než jsem mu přivykl a začal si jím pomáhat. A tak říkám, že je to netradiční fantasy příběh. Vypráví o hledání pravdy, ukryté kdesi v minulosti, a o tom, jak snadno se dá taková pravda překroutit. Sledujeme při tom dva hlavní hrdiny ve dvou dějinných epochách: nadaného učně a posléze tovaryše čarodějného umění Fabricia Fabriciho v 18. století a poněkud roztržitého vysokoškoláka Karla, našeho současníka, který náhodou narazí na Fabriciův životní příběh a rozhodne se zjistit, jak to tenkrát všechno bylo…

Zastavme se na chvíli u dějové linky v minulosti. Kde jste čerpal informace při jejím psaní? Šlo čistě o fantazii, nebo jste se inspiroval skutečnými místy a událostmi?

Nejprve sám a především potom s paní redaktorkou jsme se snažili, aby prostředí 18. století bylo pokud možno autentické, aby čtenáře nebily do očí anachronismy a historické nesmysly. Nicméně postavy, konkrétní místa i události této dějové linky jsou smyšlené. Věřím, že to přispívá k trochu mytickému vyznění Fabriciova příběhu…

Zmiňujete mýty a také z knihy je vaše záliba ve starých mýtech znát. Máte nějaký oblíbený?

Nedokážu teď jmenovat jeden mýtus, který bych měl nejradši. Ale – asi i vzhledem k tomu, že žiju v Evropě – nejbližší mi je mytologie biblická a starořecká. Už jenom proto, že se s jejich motivy setkáváme denně, aniž bychom si to nutně uvědomili. Napadá mě například příběh prostořeké Echó, která ztratila hlas a mohla po zbytek života opakovat pouze poslední slova toho, co řekl někdo jiný; a když zemřela, stala se z ní ozvěna.

Používáte v textech jako předobraz skutečné lidi? 

Většinou ne, určitě ne cíleně. Ale zrovna v Mázích a šarlatánech dvě takové postavy inspirované konkrétními (dokonce veřejně známými) osobnostmi vystupují: falešně zpívající bača a japonský samuraj, který lidem nabízí jistou prazvláštní službu.

E2

Přál byste si, aby ve skutečném světě existovala opravdová magie? Co byste udělal nebo změnil, kdyby tomu tak bylo?

Ono těžko říct, jestli magie z Mágů a šarlatánů je ta opravdová. Takže pokud mi to projde, odpovím trochu vyhýbavě: Přál bych si, aby se lidé k přírodě i k sobě navzájem chovali právě tak jako Fabricio Fabrici, mág a divotvůrce.

Literatura a láska k textu je u Vás zřetelná už při pohledu na Váš medailonek – vystudovaný novinář, pracoval jste jako knižní redaktor a nyní vedete kurz literárně-dramatické tvorby. Co Vás na literatuře a psaní tolik baví?  

Nejspíš ta svoboda, jakou nám psaní a tvorba vůbec dává. Skýtá nám nekonečné množství způsobů a prostředků, jak vyjádřit jednu myšlenku, a zároveň prostor pro vyjádření čehokoliv, co si myslíme, cítíme, co máme rádi, co nás tíží…

Pracujete už na nějaké nové knize? Pokud ano, co o ní můžete prozradit?

Zvolna se blížím ke konci příběhu, který… Zase jsme u toho, já a moje anotace :-) Tak tedy, opět se zde objevuje motiv mýtů a nejasné, zastřené pravdy. Místo světa staré magie se však vydáváme do trudné budoucnosti, kde lidé už nejsou oněmi obávanými pány tvorstva a každý se k tomu staví po svém. Jedni se snaží zjistit, jak a proč k tomu došlo. Další chtějí získat všechnu moc zpátky. Jiní situace zneužívají k vlastnímu prospěchu. A zbylým je to vlastně úplně jedno.

Noviku Mágové a šarlatáni najdete a našem e-shopu.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.