SLAVÍME S BOHEMKOU 40 LET OD ZÍSKÁNÍ TITULU!

  • 8. června 2023 / napsal(a) Epocha
Před 40 lety získal fotbalový klub Bohemians Praha 1905 titul mistrů federální ligy. Co předcházelo nebývalému úspěchu zelenobílých Klokanů, se dozvíte v našem krátkém shrnutí, kterým chceme popřát hráčům, trenérům, srdcovým fanouškům a všem příznivcům jen to nejlepší a mnoho skvělých zápasů a jedinečných zážitků v kouzelném Ďolíčku.

Zlatá sezóna 1982/1983, která vyvrcholila získáním titulu, přitom ze začátku spíše nasvědčovala tomu, že se klubu lepí smůla na paty. Zdravotní problémy nenechaly v klidu trenéra Tomáše Pospíchala, navíc se na marodce střídali hráči o sto šest. K tomu je čekala náročná cesta v podobě Českého poháru, Poháru UEFA, reprezentace i ligy, což s sebou zároveň neslo obrovskou fyzickou zátěž. Nesmírné nasazení hráčů a neúprosnost trenérů však přivedly fotbalový klub ke zlatému cíli. Zelenobílí Klokani dobyli svůj jediný titul v historii a následně dohopkali v Poháru UEFA až do semifinále.

15._BREZN_1939_69Pojďme si připomenout, jak vypadala poslední tři kola zápasu před epickým vítězstvím. S 28. kolem odehraným 8. 6. 1983 už to vypadalo, že mají Bohemians titul nadosah. O první a třetí gól v pořadí se postaral Pavel Chaloupka, který se stal mimo jiné s celkovými 17 góly králem ligových střelců. Druhou branku vstřelil František Jakubec a připravil tak soupeřům, jimiž byli protihráči z klubu TJ Sokol Bratislava, perné chvíle.

Ve 29. kole, sehraném 12. 6. 1983, všichni tušili, že mají Klokani titul víceméně jistý. Čtyřmi góly proti jednomu doslova převálcovali snaživce z TJ ZVL Žilina. Legendární Chaloupka poslal soupeři do cíle první dobře mířenou ránu. Druhou a třetí branku dali úspěšně Zdeněk Prokeš a Zdeněk Koukal. Jediný gól soupeře nemohl hráče rozhodit a o náskok v podobě čtvrtého gólu se záhy postaral Jaroslav Němec. Tvrdá cesta trenéra Chalouky a jeho asistenta Zadiny se vyplatila.

Poslední 30. kolo odehrála Bohemka 17. 6. 1983 proti klubu TJ Vítkovice, který jí rozhodně nechtěl dát nic zadarmo. Soupeři se dokonce podařilo dát Klokanům jeden gól, jehož strůjcem byl Zdeněk Páleník. I přes uznalou snahu protihráčů Bohemians titul ubránili, další myš už neproklouzla a 1. fotbalová liga ročníku 1982/83 měla svého zelenobílého vítěze.

b13_19S výročím zisku titulu si Nakladatelství Epocha připravilo pro všechny příznivce Bohemians a milovníky fotbalu zajímavé publikace. Oslava může být i po 40 letech a se 40% slevou, vždyť Klokani nepatří jenom do Austrálie nebo do rajónu zelenobílých střelců, do Ďolíčku, ale také do vaší knihovny.

Jaké byly osudy klubu, svým rozsahem a záběrem napoví dvousvazkové dílo Bohemka je a bude 1. a 2. díl, které nemá v české fotbalové literatuře obdoby. Na bezmála 1600 celobarevných stranách rozehrává fotbalový historik Miloslav Jenšík příběh vršovických fotbalistů se všemi úspěchy i pády. Zákonitě došlo i na situace, kdy klubem lomcovala beznaděj, ale nesmírná podpora fanoušků vždy hráčům vrátila sílu do žil. Příběh Bohemky přečtete levou zadní, k tomu vás budou provázet četné fotografie doplňující dokumenty i statistické přílohy. Ke svým zelenobílým Klokanům se vždy s chutí vrátíte.

Bohemka je a bude 1

Kniha první (1905–1973) – V první části klubové kroniky, vydané roku 2019 a oceněné Mezinárodní cenou Egona Erwina Kische, zkušený autor zasvěceně a podmanivě provádí čtenáře obdobím od zrození klubu, lety vítězství i porážek, triumfů i pádů, podivuhodných a dramatických příběhů, putováním zelenobílého týmu po cestách světem fotbalu, vroubených někdy vavřínem a jindy zase trním, až do roku 1973.

Bohemka je a bude 2

Kniha druhá (1974–2022) – Vypráví o velkých úspěších klubu Bohemians a zavede čtenáře až do finiše ligového ročníku 2019/20. Součástí této kroniky 115leté historie je bohatá dokumentační příloha působení Vršovických v domácích i mezinárodních soutěžích i ve státní reprezentaci.

15._BREZN_1939_66

Mistři z Ďolíčku

Další publikaci věnovanou Bohemce napsal Petr Nečada, její věrný fanoušek již po padesát let. Nabízí vzpomínky na nejslavnější éru klubu, kterou si tak rádi připomínají starší fanoušci. Mladší příznivce zase seznámí s tím, o čem pouze slyšeli nebo četli. Kniha je psána nezvyklým, vzrušujícím stylem a oslovila čtenáře už při svém prvním vydání.

Pavel Chaloupka - Klokan s gólovou hlavou

Nesmí chybět ani legendární fotbalista Pavel Chaloupka, o němž pojednává jeho biografie. Stal se nejvýraznější osobou Bohemky v době jejích největších úspěchů včetně mistrovského titulu v ročníku 1982/1983 a cesty do semifinále Poháru UEFA. Prosadil se ovšem i v reprezentaci, když se zúčastnil mistrovství světa 1982 ve Španělsku. Jak na svou kariéru a všechno, co ji provázalo, vzpomíná? Knihu doplňuje bohatá fotodokumentace.

Jaké balíčky jsme si pro vás s Klokany přichystali?

 

b13_23

Heslo zní jasně: 40 let – sleva 40 %!

 

Bohemka je a bude 2. díl a Mistři z Ďolíčku se 40% slevou za 1439 Kč. Sleva je tak 959 Kč!

Kompletní dvousvazek Bohemka je a bude 1. a 2. díl se 40% slevou za 1679 Kč. Tady je sleva už opravdu mamutí, činí 1 119 Kč!

Naditý balíček Klokani v Epoše, ve kterém na vás čekají publikace Bohemka je a bude 1. a 2. díl, Pavel Chaloupka – Klokan s gólovou hlavou a Mistři z Ďolíčku, to vše s 40% slevou za 2 098 Kč. Celková sleva je tak neuvěřitelných 1 398 Kč!

Závěrem naší drahé Bohemce přejeme mnoho úspěchů a aby se dál držela mezi špičkou ligy.



V NAKLADATELSTVÍ BRZY VYJDE

ANEB NA CO SE TĚŠÍME

Copyright © 2002 - 2024 , Nakladatelství Epocha s.r.o.